Данъчни преподават в гимназия „В. Левски” в Ямбол
Данъчни преподават в гимназия „В. Левски” в Ямбол / НАП Ямбол

 

Първи учебен час по данъци бе проведен вгГимназия „Васил Левски” в Ямбол. Знания за данъците, осигуровките , държавния бюджет и „сивата икономика” получиха средношколците от 9 „а” и 9 „б” класове в ямболската гимназия. Предстоят общо 20 часа в останалите гимназиални класове, където с помощта на интерактивна презентация, данъчните лектори се надяват да провокират дискусии сред младите по темите „данъци” и „осигуровки”.

В страната ще бъдат проведени часове в 100 български училища в цялата страна на тема „данъци”. Уроците са част от съвместната кампания на приходната агенция и Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), наречена „Влез в час с данъците”. Партньор на двете държавни институции са и „Глобални библиотеки” - неправителствена организация, която подпомага дейността на над 960 библиотеки и читалища в малки и големи селища в цялата страна.

За да бъдат „в час” с аудитория си, данъчните са подготвили и  фенстраница на кампанията в социалната мрежа Фейсбук .

С кампанията „Влез в час с данъците” НАП си поставя за цел да  промени възприятията на младите хора относно плащането на данъци и осигурителни вноски. Кампанията включва срещи с ученици на възраст между 14 и 18 години в общообразователните училища в 28-те областни града на страната. Приходната агенция планира да развие проекта „Данъци за младите”, като въведе час за данъчно обучение в официалния учебен план на средните училища.