Данъчни плъзнаха из ямболските магазини
Данъчни плъзнаха из ямболските магазини / netinfo
Засилени проверки през работното време на търговски обекти и питейни заведения, в които се продават стоки, свързани с предстоящите празници започнаха инспектори от „Оперативни проверки” на отдел „Контрол” - ъ, съобщиха от Териториалната дирекция на НАП Предвиждат се проверки за наличието на фискални устройства в павилионите от Коледния базар, специален екип ще следи дали продавачите ги използват редовно. Тази седмица данъчните извършват масирани проверки на всички магазини и изнесени щандове за продажба на риба, съобщиха още от Териториалната дирекция.

Ако не поискаме касовата си бележка или не я пазим до напускането на търговския обект участваме неволно в укриването на данъци, припомнят от НАП. Необходимо е да поискаме касовата си бележка, тъй като това гарантира че търговецът е декларирал оборота и плаща данъци, които от своя страна държавата разпределя за образование, здравеопазване, пенсии, инфраструктурни проекти. Клиент, който не изпълни задължението си да съхрани фискалната касова бележка до напускането на обекта, се наказва с глоба в размер пет лева, която се събира на място с квитанция.

Търговците, които не издават касови бележки се наказват с глоба – за физическите лица, които не са търговци, в размер от 100 до 500 лв., или с имуществена санкция – за юридическите лица и едноличните търговци, в размер от 200 до 10 000 лв.