Данъчни облекчения за млади семейства с ипотечен кредит
Данъчни облекчения за млади семейства с ипотечен кредит / Дарик Сливен, архив

Данъчното облекчение за младите семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за купуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит, се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък. Това обясни пред Дарик говорителят на НАП - Сливен Стефка Каменова.

За да се ползва данъчното облекчение от едно семейство, то трябва задължително да е сключило граждански брак, поне един от партньорите да е под 35 години, да нямат друг имот освен този, за който са ползвали ипотечен заем. Ако един от партньорите е наследник на жилище или на идеална част от него, данъчното облекчение не може да се ползва.

Облекчението се ползва с подаване на годишна данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Лицето, подаващо декларацията трябва да представи в НАП писмена декларация от съпруг/съпруга, че няма да ползва данъчното облекчение за 2010 година.

Към декларацията задължително трябва да се приложи документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за купуване на жилище.

Крайният срок за подаване на данъчните декларации е 2 май 2011 година. Тя може да се подаде и по електронен път, уточни Каменова. През миналата година близо 200 семейства от областта са се възползвали от този вид облекчение.