Да пазим децата на пътя!
Да пазим децата на пътя! / netinfo
От първи до 15 юни в цялата страна се провежда акция „Ваканция! Да пазим децата на пътя!”. Аназилите показват, че пътно-транспортните произшествия с деца се увеличават в началото на летния ваканционен период. Целта на акцията е да ограничи инцидентите с пострадали деца и препоръчва на възрастните да осъществяват родителдси контрол. До 15 юни служителите на „Пътна полиция” ще проверяват дали правилно се пресича пътното платно и дали велосипедистите се движат на безопасни места. Освен това ще се проверяват вочадите на мотопеди за правоспособност и употреба на каски.

Да опазим децата на пътя!

“Пътна полиция” отправя препоръки за опазване живота на децата и юношите в пътното движение през ваканцията

Към водачите:

- Не забравяйте, че детето край пътното платно е сигнал да бъдете нащрек. От него не можем да очакваме логично поведение. Детето е подвластно на своите емоции и предприема експулсивни действия. Когато забележите дете край пътя, подгответе се да отнемете газта и да намалите скоростта. Много често децата, дори спокойно да стоят на тротоара, се втурват към платното. Дори и да бъде с възрастен, детето може да се пусне от ръката му и да излезе срещу автомобила ви.

- В населено място, особено по оживени улици с търговски обекти, се движете с максимално разрешената скорост. Бъдете готови да реагирате при внезапна поява на дете! Ако то е зад паркиран автомобил, няма да можете да го видите поради ниския му ръст. Бъдете готов за реакция!

- Бъдете внимателни, когато преминавате край спирки, пешеходни пътеки, паркове и градинки.

- Търкулната на пътното платно топка е сигнал, че след нея ще изтича дете.

- Ако в населено място застигнете група деца, които вървят отдясно, с гръб към автомобила ви, намалете скоростта! Подайте сигнал с клаксона, за да предупредите приближаването си!

- Ако забележите дете, което се кани да пресече улицата по пешеходна пътека, но се колебае, по-добре намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, че може да продължи.

- Когато решите да спрете и да пропуснете дете на пешеходната пътека, погледнете в огледалото за обратно виждане, за да се уверите, че зад вас няма автомобил, който иска да ви изпревари и не е видял детето.

- Повишена е опасността от блъскане на внезапно пресичащи деца на местата за почивка извън селищата. Преминавайте бавно и предпазливо.

- При застигане на деца с велосипеди намалете скоростта значително и ги заобиколете на възможно най-голяма странична дистанция. Бъдете предпазливи към деца, които се возят по две на велосипеда.

Към родителите:

- Отделете време да разговаряте с детето си за свободното му време през ваканцията и го предупредете за опасностите на пътя. Огледайте заедно подходящите за пресичане места в квартала.

- Ако детето ви иска да кара велосипед, огледайте в района за безопасни алеи. Поговорете с по-голямо дете, което да контролира останалите!

- Ако в населено място забележите опасна игра на деца край платното, не оставайте безучастни - направете забележка по подходящ начин и отклонете децата от риска.

- Децата до 14-годишна възраст са най-застрашени да попаднат в злополука като пешеходци. Говорете с тях никога да не прекрачват бордюра и да не стъпват на платното преди да са се огледали първо наляво, после надясно дали не приближава автомобил. Обяснете, че трябва да пресекат, когато платното е напълно свободно.

- Направете всичко възможно да предотвратите шофиране на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши без правоспособност. За тяхното шофиране се изисква категория “М” и ползване на защитна каска от водача. Много са пътните злополуки с тежки последици поради управление на тези превозни средства.

- При превозване на малки деца в автомобила, спазвайте непременно законовото задължение да ползвате обезопасителни седалки и столчета.

Към децата и юношите:

- Когато играете навън, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно автомобилно движение.

- Когато пресичате, преминете само при зелен сигнал на светофара, или когато платното е напълно свободно от автомобили.

- Никога не пресичайте тичешком. Ако се чувствате застрашени и несигурни, е добре да пресичате в група, заедно с възрастните.

- Много пострадали деца в момента на катастрофата са били в автомобилите, карани от родители и близки хора. Когато се возите, по-добре седнете на задната седалка. Ако сте достатъчно големи, за са седнете отпред, сложете колана си без да чакате някой да ви казва за това. Ако шофьорът управлява прекалено бързо, направете тактична забележка.

- Отказвайте, когато ви канят да се возите на стари, неизправни и саморъчно сглобени мотопеди, карани от ваши приятели, които нямат свидетелство за управление.