Да не политизираме цвета на водата, призова в Сливен Таско Ерменков
Да не политизираме цвета на водата, призова в Сливен Таско Ерменков / БСП Сливен

Продължавам да не разбирам защо пречиствателната станция за питейни води в Сливен остана извън списъка на приоритетите, заяви в Сливен народният представител от „БСП лява България” Таско Ерменков.

По думите му, съоръжението отдавна е на дневен ред, няколко правителства са работили по него не само защото Сливен е областен център и  даже бе започнало финансиране. „Да не политизираме цвета на водата. Силно се надявам, че проектът  не е зачеркнат, защото кметът на Сливен е подкрепен  от БСП. Не можем да делим питейната вода на герберска, бесепарска, реформаторска или друга – всеки има право да пие качествена вода”, отбеляза Ерменков в Сливен.

Търсенето на газ някъде в пространството едва ли ще доведе до неговото намиране – Русия е един от регионите, Северна Африка, Иран, Ирак. Но докато има конфликт между някои от европейските страни и САЩ с Ирак,  тези находище трябва да бъдат забравени. Ние нямаме голям избор за доставка на газ. Един от вариантите, които можеше да увеличат сигурността на доставките, бе диверсификацията – чрез Южен поток.

Дебело трябва да подчертая – невинни правителства в този конфликт  няма, но и вината не е равномерно разпределена, коментира по въпроса за доставките на газ енергийният експерт Ерменков. Ако към правителството на Орешарски е имало известен външен натиск да спиране на тръжни процедури, несравнимо по-голяма е вината на сегашното правителство на Борисов и особено на служебното правителство преди това, когато се протакаха процедури, за които ЕК нямаше възражения и така изчерпаха търпението на Русия за един важен и за Европа проект, избягвайки тези доставки да зависят само от волята на украинското правителство, коментира още Ерменков.

Той определи като „прах в очите” вариантът за изграждане на газов хъб край Варна.По повод убийството на руския опозиционен лидер Борис Немцов, депутатът изрази надежда, че много скоро следствените органи на Русия ще излязат с резултат от разследването. Той определи убийството като много трагично събитие, което не би трябвало да се случва в съвременния свят и изрази съжаление, че в него често противоречията вземат връх над разбирателството и сътрудничеството.

Българският народен представител Таско Ерменков  определи ставащото в Украйна като гражданска война, в която няма победители и единственото разумно решение да се запази крехкия мир в страната и да няма повече невинни жертви е с волята на украинския народ да се създадат условия за по-малко външна намеса като политически аванси или военна помощ  в делата на Украйна.