Д. Червенкондев: Намаляването на таксата за рефинансиране ще доведе до гъвкав кредитен пазар
Д. Червенкондев: Намаляването на таксата за рефинансиране ще доведе до гъвкав кредитен пазар / ГЕРБ

Таксата за рефинансиране на банкови кредити не трябва да е повече от 1 процент. Това предложение правят народни представители от ГЕРБ, сред които и депутатът от сливенски регион Диан Червенкондев. Според него причината да бъде лансирана идеята е, че много граждани се оплакват от твърде високите такси за предсрочно погасяване на всички ипотечни и бизнес-кредити. В момента рефинансиране може да се извърши, ако клиентът плати такса между 3 и 5 процента на финансовата институция, а понякога и повече.

Според Диан Червенкондев това поставя съществуващите клиенти в неравнопоствено положение спрямо новите. „Смятаме, че с една такава промяна в закона за кредитните институции, бихме направили доста по-гъвкав кредитния пазар, защото банките, които са направили конкретен пазарен дял и имат доста клиенти за кредитиране, трябва по-често да си сверяват часовника и да предлагат адекватни пазарни нива", каза депутатът.

Той смята, че промяната не би трябвало да затруднява много банките, защото предсрочното погасяване на кредит намалява техния съвкупен кредитен риск. „Добрите банки, които имат свободен кредитен ресурс и достатъчно добра клиентска база, могат да насочат този ресурс към нови клиенти. Така могат да финансират следващи инвестиционни проекти, покупката на нови жилища и по този начин считаме, че икономиката ще се съживи", допълни той.