Д-р Николай Иванов: Изказванията за лекарски грешки са тенденциозни
Д-р Николай Иванов: Изказванията за лекарски грешки са тенденциозни / netinfo

Председателят на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Сливен д-р Николай Иванов съобщи, че параметрите на НРД 2012 ще бъдат обсъдени на събор на съсловната организация на 17 декември. Ще се вземе решение дали договорът да бъде подписан в така предложения вариант. Д-р Иванов изрази удовлетвореност от факта, че разчетите на здравната каса вече се правят на база 6,5 милиона осигурени българи, а не както до сега - на 7,5 милиона.

Промяната предполага по-справедливо разпределение на средствата и възможност за повишаване на някои клинични пътеки. „Вече има разбиране от страна на касата към предложенията на лекарския съюз, а не се отхвърлят по презумпция, както беше преди известно време.

Стана ясно, че едно от най-важните неща в здравеопазването е адекватното финансиране", каза д-р Иванов. Той информира, че БЛС има предложение лекарите да сключват застраховка „Професионална отговорност" заради евентуални искове, които може да предявят пациенти или техни близки във връзка с дискутираната напоследък тема за лекарските грешки. „Необходимо е възвръщане на доверието към лекарите, което в момента е доста разклатено заради тенденциозни, според мен, публикации от хора, които бих казал, че нямат представа за какво става дума. Най-лошото е, че всеки казва нещо, без да има достатъчно информация. Някой бърза да се произнесе преди съда. Има система, която, добра или лоша, работи и трябва да бъде оставена да работи", каза д-р Иванов.

Той смята, че изказванията за лекарските грешки са от некомпетентни хора. Според него пациентите имат нереалистично високи очаквания от съвременната медицина, която има големи възможности, но не е всесилна и ако пациентите нямат доверие на лекаря си и не спазват предписания от него режима, няма да имат успех в лечението.

Д-р Николай Иванов бе избран за председател на Регионалната колегия на БЛС в Сливен през ноември тази година. Той работи като анестезиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" - Сливен и е асистент-координатор на Центъра по донорство в областта.