Д-р Бянкова : Скептична съм към протестите
Д-р Бянкова : Скептична съм към протестите / netinfo
Д-р Бянкова : Скептична съм към протестите
23408
Д-р Бянкова : Скептична съм към протестите
  • Д-р Бянкова : Скептична съм към протестите

Скептично съм настроена към организирането на протести от страна на лекарите, каза пред Дарик председателят на Регионалната колегия на Български лекарски съюз, д-р Юлия Бянкова. Така тя коментира изявлението на председателя на организацията д-р Цветан Райчинов, че лекарите в България ще излязат на протест преди Нова година заради намаления бюджет за здравеопазване. Според д-р Бянкова опитът през годините е показал, че протестите не са ефективни.

„Новините около бюджет 2009 наистина са тревожни, но не мисля, че някой е изненадан от това, защото имахме подобни индикации още преди месец. Лошото е, че възможностите за реакции не са кой знае колко големи. Но по темата протести съм скептично настроена, тъй като имаме опит от съвсем близкото минало. Може би не е невъзможно да бъде организиран някакъв  протест, но общо взето това са събития, които преминават в рубриката „много шум за нищо", каза още д-р Бянкова. Тя припомни, че пациентските организации предвиждаха протести срещу новия бюджет и смята, че тази възможност е по-реална, отколкото лекарски протести, защото лошото финансиране в никакъв случай не се отнася само за доходите на хората, които работят в системата на здравеопазването. 

Д-р Бянкова изрази притеснението си от намаляването на парите за здраве. Тя смята, че по този начин качеството на обслужването ще се понижи. Освен това е убедена, че институциите трябва да се заемат сериозно с доказването на случаите на разхищение на средства.

„Колкото и човеколюбиво да звучи изявлението на здравния министър, че нито неговото, нито желанието на министъра на финансите са за намаляване на парите за здравеопазване, реалностите са други. Не мога да приема такива оправдания, защото ще излезе, че това е поредното правителство, което много патетично предизборно обещава, че здравеопазването ще бъде приоритет, а отново се натъкваме на ситуация, в която здравеопазването остава с по-малко пари. Дори не се запазва нивото, което е било през тази година", каза в заключение д-р Бянкова.