Д-р Боянов : Общината трябва да работи със Съюза на учените в Сливен
Д-р Боянов : Общината трябва да работи със Съюза на учените в Сливен / netinfo

„Предлагаме в общината да има сектор, който да бъде в непрекъсната връзка с регионалната колегия на Съюза на учените в Сливен", каза заместник-председателят на съюза д-р Димитър Боянов, който е началник на отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински". Според него хората на науката могат да бъдат много полезни за града, но не се използват достатъчно от общинското ръководство. 

„Общината ще има само полза от учените. Ние можем да предложим идеи във всяка област, в която работят членовете на съюза в Сливен. Техническият университет и неговите филиали могат да проектират много полезни неща за града.. Настоящият кмет като никой друг помага  финансово на МБАЛ „Д-р Иван Селимински", но използването на научния потенциал трябва да бъде засилено", каза д-р Боянов.  Според него по този начин ще се поощряват младите учени, които ще намират смисъл да се занимават с наука. В Съюза на учените в Сливен членуват 115 души, разпределени в седем научни секции. Най-многобройна е техническата секция, която включва преподаватели от Техническия университет от различни катедри. Има и богословска секция, чийто председател е Негово Високо Преосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий.

Председател на регионалната колегия на съюза е доц. Цанко Узунов, заместник-председател е д-р Димитър Боянов. Те бяха преизбрани по време на отчетно-изборното събрание, което се проведе в началото на юли. Д-р Боянов получи почетен знак и диплом за своя 30-годишен принос към научната мисъл в България и над 75 научни публикации. Каридологът д-р Дичев също бе удостоен с тази награда.