Чуждестранни студенти учат в Инженерния факултет в Сливен
Чуждестранни студенти учат в Инженерния факултет в Сливен / netinfo

30 чуждестранни студенти се обучават в Инженерния факултет в Сливен, от тях 29 са от Турция и един от Гърция. До края на месеца се очаква да пристигнат още 30 студенти от Турция, за да получат образование и диплома. Това съобщи за Дарик проф. Станимир Карапетков, ръководител на обединената структура База-Сливен към Техническия университет- София.

Чуждестранните студенти в два семестъра по специална подготвителна програма изучават предметите физика, математика, английски и български език, електротехника и механика. След приключване на подготвителния курс се изравняват критериите спрямо средното образование в съответната страна, обясни проф. Карапетков. И едва след едногодишно обучение имат право да се включат в групите за първи курс.

Правилата за обучение за чуждестранните студенти в подготвителния курс се уреждат съобразно изискванията на Наредба за държавните изисквания за приемане на студенти във висши училища в България. Специалностите, по които ще се обучават студентите от другите държави са индустриално инженерство и компютърни науки с английски език и ще започне от 1 септември 2009 , защото в момента студентите са в подготвителен курс, уточни проф. Карапетков и добави, че по тези две специалности засега се обучават само чужденци. Чуждестранните студенти, които изучават български специалности на български език в Инженерния факултет в момента са 10.