Честит първи учебен ден!
Честит първи учебен ден! / Sofia Photo Agency, архив

Днес е първият учебен ден и училищният праг за първи път ще прекрачат близо 2246  първокласници в Сливенска област. В Сливенска община  първокласинците са 1 528 първокласници, с 40 повече от миналата година.

Ремонтите по училища са приключили, съобщи началникът на Регионалния ипспекторат по образование в Сливен Бисерка Василева. От тази година започват да навлизат електронните платформи -  списъци и  образци ще се качват по електронен път, уточни още Василева.

С подновена маркировка са 42 пешеходни пътеки в Сливен. Около 400 000 лева са средствата от делегираните бюджети на училищата, изразходвани за ремонти през лятото. Наред с освежаването на кабинети и нови придобивки за тях, на няколко места са извършени и по-големи дейности.

Осигурен е транспортът на учениците до средищните и приемащите училища. Осем училищни автобуса са предоставени от Министерството на науката и образованието по Национална програма за по-пълно обхващане на учениците в задължителна училищна възраст. Осигуряване е безплатен транспорт за социално слаби ученици от Спортното училище.

По традиция преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в седми клас. На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ) в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 20 май е насрочен вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.