„Буркан парти в Нова Загора
„Буркан парти в Нова Загора / netinfo

С „Буркан" парти представителки на нежния пол в Нова Загора отпразнуваха своя празник. В първото по рода си в града подобно парти, организирано от новозагорското читалище „Напредък - 2001", се включиха и двама мъже, за да покажат и те своите умения в консервирането. Традиционните царска туршия, домашен доматен сок с водка, сладко от планински боровинки или цели смокини и компот различни видове плодове, както и по-нетрадиционните: лютика, салата "Ропотамо", Алжирска салата, патладжан с чорбаджийски чушки, сарми с пълнеж от кайма, картофи и моркови изкушаваха дамите, които участваха в следобедното парти. Те признаха, че заслугата за производството е не само тяхна, но и на техните майки и баби, а голяма част от продуктите са собствено производство от семейните градини.

Идеята на „Буркан" партито е да се съживят българските традиции по приготвяне на вкусни и екологично чисти домашни консерви.

Решихме да потърсим отговор на въпросите „Отива ли си зимнината с нашите баби?", „Стават ли младите по-мързеливи?", затова организирахме тази инициатива и поставихме началото за още такива начинания, споделиха организаторите. Като за първа такава инициатива тя нямаше конкурсен характер, но в следващите издания ще помислим да има и жури, което да отличи победители., допълниха те.

Тринайсетте участнички в партито получиха Грамоти за достойно представяне в организираното от читалище „Напредък - 2001" „Буркан" парти и приз „Добра домакиня".