Бургаският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на кмета на Ямбол
Бургаският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на кмета на Ямбол / Сливен Дарик, Архив

Апелативен съд - Бургас е потвърдил присъда от 26.10.2012 г., постановена от Окръжен съд - Ямбол, с която е оправдан кметът на Община Ямбол Георги Славов.

Повдигнатото обвинение на Славов е, че е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения с цел да причини вреда на Община Ямбол и набави за „КТС" ЕООД - гр. Ямбол облага в размер на 99 840 лева като, в нарушение и неизпълнение на разпоредбите на Закона за обществените поръчки е сключил договор с дружеството за изпълнение на поръчката. Според обвинението от деянието са настъпили значителни вредни последици в размер на 21 306 лева за Община Ямбол и за общинския бюджет.

Делото е образувано пред Апелативен съд - Бургас по протест на Окръжния прокурор на Ямбол. Правилен е изводът на окръжния съд, че подсъдимият Георги Славов не е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението и не е нарушил служебните си задължения, с цел да причини вреда на Община Ямбол, заключава БАС.

Субективният елемент на деянието също не е налице. Установено е, че след публикуване на обявлението са допуснати до участие множество фирми. Назначена е специална петчленна комисия. Всяка оферта е разгледана и заключенията са били приети без възражения от комисията. „Трудно е да се вмени вина на подсъдимия Славов, че е действал с умисъл, с цел да облагодетелства една фирма, за което по делото липсват доказателства, се казва в решението на апелативния съд. Апелативните съдии възприемат изложените от окръжния съд в присъдата подробни и аргументирани съображения и не намират основание за изменяване на присъдата или нейната отмяна" - пише в решението си Апелативен съд - Бургас.

Потвърдената оправдателна присъда за Георги Славов подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на Република България в петнадесетдневен срок.