Бяла пеперуда унищожава дърветата в Нова Загора
Бяла пеперуда унищожава дърветата в Нова Загора / netinfo

Бяла американска пеперуда унищожава дърветата в Нова Загора. Ако не бъдат взети спешни мерки цялата широколистна растителност в града ще бъде унищожена, смятат специалисти. Предстои уличните дървета да се пръскат с биоактивни препарати, които не вредят на човека, а действат само срещу каламитета на бяла американска пеперуда, е решила свиканата спешно комисия в община Нова Загора.

 “Към този момент е преминала фазата за противодействие срещу вредителя в начален стадий, сега трябва да се изчака какавидиране на насекомото и едва тогава да бъдат предприети действия за неговото пълно унищожаване,” заяви пред Дарик Михаил Станчев началник ОРЗ към Регионална служба Растителна защита, Стара Загора.

 Приблизителната сума, която общината трябва да осигури е 15 000 лв. Предвижда се тя да бъде гласувана на следващото заседание на Общинския съвет, което ще се състои на 19 или 20 юли.

Препоръката на специалистите е подмяна на черниците в града с тополи, липи и други видове, които не са гостоприемник на този вредител.