Болниците в Ямбол и Елхово ще правят консорциум
Болниците в Ямбол и Елхово ще правят консорциум / Дарик -архив

Ямболски болничен консорциум ще бъде изграден, за да се покрият критериите за качествено здравеопазване, съобщи след среща с лекари и кметовете на Ямбол и Елхово д-р Валерий Митрев, зам.министър на здравеопазването. В консорциума засега се предвижда да участват болниците в Ямбол е Елхово. По-нататък във времето можело да се привлекат и ДКЦ-1 от Ямбол и други здравни заведения.

Това е част от реформата, която започва министреството и се приемала с ентусиазъм от лекарското съсловие. Сред новостите, които ще се прилагат, било и транспортно обслужване за плановата хоспитализация. Зам.-министърът поясни, че това ще става по аналогия на придвижването на учениците с автобуси от селата до средищните училища. Предстоят и кръстосани одити на здравните заведения - за безпристрастност на оценките. По същия кръстосан начин щели да се проверяват и отделните практики - например хирурзи от Ямбол ще проверяват колегите си от Враца. Ще има и рейтинговане на болниците - по американски модел.

Целта е да се осигури качествено здравеопазване и нито един болен няма да бъде оставен без лечение, категоричен бе д-р Валерий Митрев.