Богата програма за Нощта на музеите в Сливен
Богата програма за Нощта на музеите в Сливен / netinfo

С редица прояви и мероприятия ще се включат културните институти в Европейската нощ на музеите и галериите в Сливен.

Проявите в Регионалния исторически музей прояви ще бъдат организирани в къща-музей "Сливенски бит от 19 век", пред и в сградата на музея на главната улица. В 17.30 часа в къща-музей "Сливенски бит от 19 век" ще бъде изнесено представлението "Има един народ" на театър "Класика" при ГПЗЕ "Захарий Стоянов"-Сливен. Посетителите ще имат възможност да затъкат вариант на традиционнна тъкан, под ръководството на специалист. За целта ще бъдат на разположение два малки модела на вертикален стан.

Официалното откриване на Нощта на музеите ще бъде от 19 часа пред сградата на музея. Програмата на музея предвижда от 19.10 часа изпълнения на детски оркестър. В 19.30 часа ще се състои церемония по връчване на награди на дарители на музея. В 19.40 часа участие ще вземе детски модерен балет "Барби" , в 20 часа е участието на дует Яна Чолакова и Силвия Гърдева при Военен клуб-Сливен. Актьорите от Кукления театър ще представят постановка с кукли, дарени от дарители при кампания на музея. В 20.30 часа ще има изпълнение на класически балет "Адажио" , в 20.45 часа ще се изяви китарен ансамбъл "Кода" . Програмата на РИМ-Сливен в Нощта на музеите и галериите ще продължи в 21 часа с изпълнения на Детски комплекс-Сливен. Ще се включат Клуб за млади поп и рок изпълнители "Ритъм и модерен балет "Грация. Зрителите ще видят и изпълнение на танцов състав "Престиж. То ще започне в 21.45 часа. В 21.30 часа в сградата ще има реставрационно ателие, където реставратори ще демонстрират техники по реставриране на различни предмети, а посетителите ще имат възможност да се включат в него.

Художествената галерия „Димитър Добрович" ще предсттави постоянните и временните експозиции и изложби в трите изложбени зали - "Сирак Скитник", къща "Миркович" и къща "Добрович". Днес от 17.30 часа в къща „Миркович" ще бъде открита юбилейна изложба, посветена на големия български график Веселин Стайков, по повод 110 години от рождението на художника. На 20 май в галерия "Димитър Добрович" /Узуновата къща на Ларгото/ ще бъде открита изложба на ученици от Художествената гимназия.

За 17 пореден път ще се връчи наградата на името на известния художник Добри Добрев. В тази зала са експонирани двете изложби, открити по време на фестивала на детската книга в Сливен. Посетителите ще видят изложбите с илюстрации на Петър Станимиров и Костадин Костадинов. На 21 май заради променливото време няма да има сцена на открито пред галериите, а проявите са концентрирани вътре в залите, съобщи Даниела Ненчева. В зала "Сирак Скитник" ще се състои детска работилница, на която по забавен начин децата ще опознават картини от колекцията на галерията. В тази зала е предвидено и мултимедийно представяне на художника Румен Скорчев, чиято изложба се намира на втория етаж. Ще има изготвени информационни табла за дейността и историята на галерията. На 21 май в 18.30 часа в зала „Сирак Скитник" възпитаници от съставите на читалище „Зора" ще изнесат богата концертна програма за посетителите. Музеят на текстилната индустрия също има подготвена програма за 21 май. От 11 до 17 часа е обявен ден на отворени врати за безплатни посещения. Посетителите ще могат да видят постоянната експозиция, временна изложба "Техниката у дома през първата половина на ХХ век" и постерна изложба "Добри Желязков Фабрикаджията - първият български предприемач".От 13 до 14 часа в двора на музея ще се състои демонстрации на открито на неолитен стан, уреди за обработка на вълна, предене и тъкане. От 14 до 15 ч. - „Текстилът е наука": наблюдения и експерименти, свързани с текстилните суровини с участие на публиката.

От 16 до 17 ч. - „Текстилът е изкуство": ще работи една от арт работилниците към музея - ателие за плетене на верижки по традиционни техники.

Средновековна крепост Туида за втора поредна година ще вземе участие в инициативата Европейска нощ на музеите и галериите 2016г. "За нас проявата има много емоционална стойност, защото миналата година се включихме за първи път и това беше първото ни представяне като екип", отбеляза ръководителят на крепостта Мая Иванова. Тя съобщи, че обектът ще е отворен за посещения на 21 май от 16 до 24 часа. Предвидената програма ще започне в 20 часа и ще приключи в 23 часа. В тазгодишното издание на Нощта на музеите и галериите програмата на крепостта е повлияна от темата за огъня и фолклора, каза Иванова. Освен празничната програма, ще работят и всички туристически атракции, предлагани в обекта. Жителите и гостите на града ще могат да видят концерт на "Outhentic" - етно-джаз формация, създадена през 2012 година и първоначално позната с името „Живко Василев трио". Цирк „Де Ла Люлин" - сборна формация от четирима души, представя за първи път на сливенска сцена огненият спектакъл „Палячи". Артистите Николай, Луиза, Филип и Иван обединяват дългогодишния си опит и умения в огненото шоу. „Палячи" е уникален по рода си спектакъл, изграден чрез класически и съвременни циркови техники. Всички музейни обекти ще са отворени за безплатни посещения от 14 часа на 21 май до 1 часа на 22 май.