Близо 550 хиляди лева от просрочени глоби събра НАП Сливен
Близо 550 хиляди лева от просрочени глоби събра НАП Сливен / Дарик Сливен, Архив

Близо 550 хиляди лева от неплатени глоби към различни институции събра принудително  НАП Сливен за осемте месеца на 2012 г. Глобите са събрани от лица, които не са платили задълженията си към органите на съдебната власт, КАТ, регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве, ДАИ, митници и др.

Глобата, наложена от държавен орган, се внася в установения от закона срок в посочената от него сметка. След изтичане на този срок взискателите изпращат на НАП глобите и наказателните постановления, за да бъдат предприети действия от приходната агенция за събирането им. Ако и след изпратените от НАП покани и уведомления за доброволно внасяне на дължимите суми, гражданите не заплатят глобите, публичните изпълнители пристъпват към принудително им събиране.

Данъчните съветват всеки, който има просрочена глоба, да я внася в срок, за да не се стига до прилагането на крайни мерки, като запор на заплати и банкови сметки на санкционираните лица.

230 хиляди лева са събрани за първите четири месеца на годината по санкции, наложени от общините, 140 хил. лв. са от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт. Близо 50 хил.лева са събраните глоби на КАТ и МВР от граждани. Над 17 000 лева са събрани по санкции на ДАИ, а по санкции, наложени от ГИТ - 16 800 лв. По актове, издадени от митниците, са събрани над 16 хиляди лева.

От офиса на НАП в Сливен напомнят още, че всеки гражданин или представител на фирма, който поиска издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към приходната агенция, бива проверен за това дали не дължи някаква глоба. В случай, че клиентът има такава, той се приканва да се издължи преди да получи удостоверението или задължението се вписва в документа. Удостоверения за платени данъци се изискват при участие в обществени поръчки, при банкови кредити, при издаването на лицензи и разрешения и много други.

От началото на годината близо 5 500 сливналии са поискали от НАП удостоверение за наличие или липса на задължения.