Твърдица
Твърдица / областна администрация Сливен
Близо 15 млн. лева са усвоени по европейски проекти през двата програмни периода в община Твърдица,  съобщи кметът Атанас Атанасов на дискусионен форум по повод юбилейната 10-годишнина от членството на България в ЕС и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Форумът се състоя на 9 ноември от 17:00 часа в ритуалната зала на читалище „Св.св.Кирил и Методий-1914“ в Твърдица. Това е третото поред събитие, което се провежда в Сливенска област по инициатива на областния управител Чавдар Божурски,  във връзка с изпълнението на Комуникационната стратегия на  Република България за ЕС през 2017 година.
 
В срещата участваха служители, творци, граждани. Представители на Областния информационен център ги запознаха със структурата на Европейския съюз, ръководните му органи и основните задачи на Българското председателство.  Кметът на общината запозна присъстващите с европейските проекти, по които е работила местната администрация.

„За общини, като нашата, които са с малък дял на приходите в собствения бюджет, единственият източник за изпълнението на големи проекти са средствата от ЕС. Във всички населени места сме направили по нещо“, заяви Атанасов.

Той подчерта, че със средства от Програмата за развитие на селските райони са изградени нови спортни съоръжения и са извършени ремонти на съществуващите на обща стойност 6 млн.лева. Това са новият и старият стадион в Твърдица, спортна площадка в гр.Шивачево, стадион в с.Бяла паланка. По същата програма са били отпуснати 3,3 млн.лева, с които са ремонтирани общински пътища.

„Най-голямо е удовлетворението ми от проекта за близо 1,9 млн.лева, с които изцяло подновихме с енергоспестяващо осветлението в Твърдица и селата. Поставени са 3000 нови осветителни тела“ – каза кметът Атанасов.

Очакват се 1,6 млн.лева от ЕС за ремонт на улици и тротоари, както в общинския център, така и в останалите населени места. Има проектна готовност за подмяна на вътрешната водопроводна мрежа в с.Сборище за 7,5 млн.лева.