Близо 1200 молби за преброители
Близо 1200 молби за преброители / Дарик Сливен Архив

1176 кандидат преброители са подали документи към момента в деловодството на Община Сливен. За преброяването в общината са необходими 738 преброителя и 191 контрольора. Ще бъдат избрани и резервни преброители.

Кандидатите могат да подават документи до 10 декември. След това ще стане ясно кога започва обучението им. Секретарят на общината Петя Руменова уточни, че преброяването ще се извърши с месец по-рано, през февруари, вместо през март. Това предвиждат приетите промени в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд.

През първите десет дни на месеца населението ще се преброява по електронен път, а през останалите дни - чрез посещения на домакинствата, сградите и жилищата. „Не се опасявам от това, че времето няма да бъде достатъчно за подготовка. След като обученията се изтеглят напред във времето, подготовката ще бъде пак същата. Опасявам се единствено от метеорологичните условия през месец февруари, който е най-студеният през годината", каза Петя Руменова.

Целта на преброяването e да осигури информация за броя, структурата и състава на населението, броя и вида на домакинствата и семействата в страната, сградния и жилищния фонд.