Близо 10 000 декара са изгорели при пожара край Нова Загора
Близо 10 000 декара са изгорели при пожара край Нова Загора / Impact Press Group, архив

 

Продължава наблюдението на пожара в района на новозагорските села Сокол, Полско Пъдарево, Графитово и Омарчево. Огънят е локализиран. Няма опасност за населените места. Няма пострадали хора, техника и домашни животни, но има изгорели 3 къщи в село Сокол.

Огнената стихията изпепели 10 000 декара. Първоначалната версия бе, че огънят е тръгнал от южната част на старите лозя край село Полско Пъдарево. Областният управител на Сливен Марин Кавръков каза, че е възможно причината да е оставена запалена свещ в гробището на селото.

Около 1.00 часа тази нощ пожарът е овладян. Изгорели са ливади, стърнища, ниска растителност, храсти. Огънят е обхванал и нискостеблена широколистна гора и около декар и половина борова гора.

На последното заседание на Кризисния щаб е взето решение шест пожарни коли на Пожарна безопасност и шест мобилни коли на Югоизточното горско предприятие да охраняват селата и района около складовете за взривоопасни материали край Графитово.

„В района на пожара остават две пожарни коли, както и техниката на Югоизточно горско предприятие", добави още Кавръков.

По думите на областния управител не е нарушено водоподаването и електрозахранването в районите около пожара. Късно снощи временно е бил затворен пътят Нова Загора - Радево - Млекарево, защото пътното платно е било одимено. Всички пътища в района на пожара вече са проходими.

Кавръков прогнозира, че до ден-два пожарът ще бъде потушен напълно. Все още горят площи около големите просеки, прокарани до горския масив между трите села, както и сметището на Нова Загора. По думите на Марин Кавръков по целия периметър на огъня, ойто е около 45 километра, са разположени дежурни екипи.

Той благодари на ръководствата на рудник „Трояново-Север" и „Мини Марица-Изток", осигурили високопроходима техника, без която прокарването на просеките би било невъзможно, а от там и овладяването на пожара.