Благоустрояват селата в община Сливен
Благоустрояват селата в община Сливен / Община Сливен

Кметът на община Сливен Кольо Милев увери, че общината ще осигурява навреме парите за издръжка и благоустрояване в селата и през тази година. Милев смята, че още през март трябва да започнат дейностите по благоустрояването им.

„В капиталовата програма навсякъде в населените места е предвидено асфалтиране на главни улици, читалищни ремонти, ремонти на кметства и детски градини. Също така ще бъдат изградени спортни и детски площадки“, поясни Милев.

Кметовете на нарочна среща информираха за проблеми с уличното осветление и дадоха пример със село Злати войвода, където заради кражба на около 20 метров кабел, част от селото остана неосветено. Сред засегнатите въпроси бяха още ремонтите на здравните служби, почистването на отводнителните канали, поставянето на контейнери.

Ремонт на чешмата в село Николаево, която е паметник на културата, поиска кметът от името на живеещите там. Да се пусне осветление от селото до ж.п. гарата искат в Бозаджий. В Самуилово има нужда от ремонт на летния театър, младежкия дом и няколко улици. В Ичера е необходимо да се изгради помещение за пенсионерски клуб и да се изкърпят улици. В Бяла поискаха съдействие за изграждане на мемориален знак пред родната къща на поета Георги Джагаров.

Тази година читалището ще чества 80 години от неговото рождение. „Община Сливен е изплатила на 100% средствата, предвидени за селата за 2014 г.

Сред най-належащите дейности по селата той посочи изграждането на отводнителни съоръжения заради високите подпочвени води в Биково, Скобелево, Бозаджий, Кермен, Крушаре, Тополчане, Речица, Старо село и Жельо войвода, както и укрепване на свлачищата в селата Раково и Стара река и по поречието на река Асеновска в Сливен.  След наводненията в Крушаре кметът на селото смята, че е наложително улиците да бъдат поне чакълирани. Със същия проблем се обърнаха още кметовете на селата Горно Александрово, Камен, Новачево, Селиминово, Желю войвода, Божевци, Изгрев, Стара река, Чокоба, Николаево и Скобелево.

Кольо Милев предложи в Общинския съвет да се обсъждат всички продажби на земи, постъпленията и разпределение на средствата от тях, така че част от постъпленията от да се връщат в населените места и да се изразходват за стари плащания, капиталови разходи и ремонти.