Античната крепост „Туида" е туристическа атракция №1 в България
Античната крепост „Туида" е туристическа атракция №1 в България / Община Сливен, архив
Благодарствено писмо от Иван Алексиев, кмет на община Поморие, получи кмета на Сливен Стефан Радев. Поводът е участието на eкипа на Крепост Туида в честванията на 1100 години от битката при Ахелой.

„Мащабната историческа възстановка, за чието осъществяване съдействахте, ще бъде помнена задълго, защото респектира и възхити всички присъстващи. За мен бе чест да работя с Вас и Вашите колеги – хора, отстояващи българските традиции, хора с висок дух, ценности и професионализъм”, се казва в поздравителния адрес.

Екипът на Крепост Туида и клубът за средновековни военни изкуства „Ратина“-Сливен взеха участие в честванията по повод 1100 години от битката при река Ахелой. Сдружения и клубове за исторически възстановки в страната пресъздадоха битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край град Ахелой, като демонстрираха въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските от периода.

Организатори на събитието бяха „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ – град Варна, община Поморие и кметството в град Ахелой.