Бивш уредник на сливенския музей получи Почетен знак
Бивш уредник на сливенския музей получи Почетен знак / netinfo

Васил Дечев е носителят на Почетния знак на Регионалния исторически музей в Сливен. Той е бивш уредник и завеждащ-отдел “Възраждане и национално – възродителни борби” в Сливенския исторически музей, а в момента е пенсионер. Носителят на тазгодишната награда е определен от специална комисия. Почетният знак се връчва веднъж на 10 години на деятел, който е дал изключителен принос към музейното дело.

Наградата на Регионалния исторически музей в Сливен бе присъдена по време на двудневната конференция по случай 130-годишнината на музейното дело в града и 95 години от създаване на сливенския исторически музей. „Знакът „Заслужил деятел на музейното дело” е присъден преди 10 години и негов пръв носител е първият директор на музея Мария Червендинева. Самият знак е по проект на софийския скулптор Георги Ямаков и е изработен в Монетния двор.

Освен тази награда, над 30 дарители и активни сътрудници на Сливенския исторически музей ще бъдат почетени с грамоти на специално тържество, организирано от музея за бивши и настоящи музейни работници, сътрудници и дарители на 16 май. Тържеството е посветено на 18 май - Международният ден на музеите и 130 години музейно дело в България и 95 години от основаването на Историческия музей в Сливен.