Биогориво от отпадъци може да произвеждат в Ямбол
Биогориво от отпадъци може да произвеждат в Ямбол / netinfo

Възможностите за производство на биогориво от преработката на отпадъчния газ от сметището обсъдиха на среща кметът на Ямбол Георги Славов и представители на американската консултантска фирма „Енкон сървисис”.

Идеята е отделяният от боклука метан да се извлича и оползотворява като гориво. Подобно инвестиционно намерение фирмата прояви и през 2006 г., заяви доц. Илия Илиев, управител на фирмата за България. Той е и зам.-мениджър по Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници за България, която е разработена от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в сътрудничество с Българското правителство и Европейския съюз.

Първата стъпка е извършването на проучвателни дейности на сметището край с. Хаджи Димитрово, за да се установи най-вече количеството отделян газ, за да се прецени доколко ще е изгодно прилагането на технология за извличане и преработката му. "В момента единствено в Монтана има съоръжения за извеждане на метана, но намерението ни е тук да стигнем по-далеч – до оползотворяването му като гориво за промишлено производство и битови нужди. Технологията е напълно нова за България и не е прилагана досега", подчерта доц. Илиев.

Двете страни се договориха проучвателните работи и сондажи на сметището да започнат възможно най-скоро, както и да се проведе нова среща за уточняване детайлите във връзка с предпроектните дейности.