Библиотека „Зора” дигитализира редки издания
Библиотека „Зора” дигитализира редки издания / netinfo

Изнесено заседание на Постоянната комисия по култура, образование и вероизповедания към Общински съвет в Сливен се състоя в библиотека „Зора” в рамките на проявите по повод Националната библиотечна седмица.  Съветниците бяха запознати с целите на Националната библиотечна седмица,  с дейността и проблемите на библиотеката и бе представен проектът за дигитализация на редки и ценни издания, по който библиотеката започва да работи. Той предвижда документиране и запазване на културното наследство, създаване на Дигитален център ”Култура и история” и мрежа за предоставяне на интелектуален достъп до него в културните институции и организации -  библиотеки, музеи, галерии и местни архивни сбирки, на 11 партньори.

Чрез съвременния център за цифровизация ще се обединят усилията на сродни културни институции в опазването и цифровизирането на културното и документално наследство, за чието опазване носят отговорност.  Проектът дава възможност за унифициране на процесите на цифровизация и създаването на пълнотекстови бази от данни.

Библиотека „Зора” е първата обществена библиотека в Сливен. През тази година тя чества своята 160-годишнина. Съхранила изключително редки и ценни издания от 16 век до наши дни, „Зора” притежава по-голяма част от книжовното наследство на региона, което трябва да бъде съхранено за следващите поколения, коментират от библиотеката. Дигитализацията на библиотечните документи е най-добрият начин за това, а работата в партньорство с организации, имащи капацитет да изпълнят дейностите по проекта дава увереност, че гражданите на Сливен, учени и изследователи ще имат неограничен достъп до културните ценности.