Безработните задължително подават декларация №7 за здравните вноски
Безработните задължително подават декларация №7 за здравните вноски / Дарик Сливен, Архив

Безработни лица, които внасят сами здравноосигурителните си вноски задължително подават и декларация №7, припомни говорителят на НАП -Сливен Стефка Каменова.

Декларацията се подава в приходната администрация по настоящ адрес в срок до 25 - число на месеца, следващ месеца, от който е възникнало задължението, обясни Каменова. За подадена декларация след този срок се налага санкция за административно нарушение. Минималната глоба е 500 лева.

Над 10 000 души са проверили здравния си статус от началото на годината в приходната администрация в Сливен. От тях близо 4500 души са подали декларация № 7. В декларацията се посочва датата, от която възниква основанието за осигуряване като безработни.

Лица, които са безработни, не получават обезщетение от Бюрата по труда, и не се осигуряват от държавата дължат по 16,80 лева за здравни осигуровки, поясни Каменова.

Заплатени здравни осигуровки без подадена декларация №7 не заверява здравноосигурителния статус и не се възстановяват здравните права, категорично заяви Стефка Каменова.