Безработна няма ток от 10 години
Безработна няма ток от 10 години / netinfo

Повече от 10 години възрастна жена живее без ток в общинско жилище в блок 39 в Сливенския квартал „Дружба”. За 64 годишната Петруна Софрониева Георгиева, заедно малко след съветската власт в историята е отишла и електрификацията. Електрозахранването в жилището на безработната жена е прекъснато през 1998 г. от тогава още държавното Електроснабдяване, заради дълг от 50 хиляди неденоминирани лева. Оттогава тя е без ток и до днес и гледа телевизия у съседите. Правила е няколко опита да пусне отново ток в жилището си. Оказва се обаче, че дълга и е нараснал на 224 лева и 68 ст., заедно с лихвите, според уведомително писмо от ЕVN България.

През 2007 година останалата без ток гражданка подава жалба в Районна прокуратура. Отам има отказ за образуване на производство и преписката е прекратена, съобщи прокурор Волета Калайджиева. Прокуратурата е приела най-общо, че се касае за граждански отношения при предоставяне на услуга, които се уреждат по друг ред.

Петруна твърди, че дългът и за ток отдавна е изплатен чрез помощите за отопление, които тогава следва да са привеждани от Общинската служба „Социално подпомагане” директно на Електроснабдяване. От социалната служба отговориха, че действително е имало период, в който това е бил начина на разплащане, но не би следвало стари задължения да се покриват чрез социални помощи. Петруна е получавала помощи за отопление през тези години, потвърди Радка Петрова от социалната служба. Дали обаче парите действително са били превеждани на Електроснабдяване може да докаже само по-сериозна проверка.

Потърсихме становище от пресслужбата на дружество ЕVN, но не получихме такова в определения от тях срок.

„Направо не знам в кой век живея, по-зле съм от първобитните хора”, заяви пред Дарик самотната жена.

Така живее днес една клиентка на социалните служби в осмия по големина град на държава, член на Европейския съюз. Посреща и изпраща законови промени и такива в наредбите и приватизираните предприятия и стои на тъмно в общинското жилище, в което е настанена преди 18 години като самотна майка.