Безплатно изследване за гръбначни изкривявания на деца
Безплатно изследване за гръбначни изкривявания на деца / DarikNews.bg, архив

Профилактични безплатни прегледи за гръбначно изкривяване на деца от 4 до 15 години от област Сливен ще се извършват до 25 април, съобщават от областна администрация. Инициативата е на Фондация „Ейджълс” и Медицински център „Бюте”, където се извършват прегледите.

Целта на изследването е да се открият ранни деформации на гръбначния стълб, които да бъдат коригирани своевременно чрез включване на децата в групи по лечебна физкултура и изправителна гимнастика.

Най-уязвими за гръбначни изкривявания са децата от началната училищна възраст и в етапа на ранния пубертет.  По-слабите и високи деца са по-често засегнати от заболяването. Проблемът се появява във възрастта, когато децата израстват бързо /предпубертетна възраст и пубертет/ и костната им система не е достатъчно укрепнала. Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка при седеж на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо и др.  Децата с недобро физическо развитие, със слаб мускулен тонус, със зрителни смущения са по-податливи и при тях по-лесно се развиват нарушения в телодържането и изкривяване на гръбначния стълб. Профилактиката на гръбначните изкривявания е съвкупност от мерки, включително и гимнастически упражнения, които могат да се изпълняват както в домашна обстановка, така и в училище.  От значение е и правилното хранене на децата с достатъчно количество белтъчини, витамини и минерални соли. Необходимо е подрастващите да имат правилно организиран дневен режим, съобразен с възрастта им, който да включва разходки на открито, физически упражнения и спорт.