Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен
Безплатни прегледи за туберкулоза в Сливен / Дарик Сливен

Всеки желаещ ще може да си направи безплатен преглед в Сливен в рамките на Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март. На 22 март стартира Седмица на отворените врати в белодробната болница и до 26 март от 7.30 до 13.30 часа всеки желаещ, дори без да е изпратен от личния си лекар, ще може да посети консултативно-диагностичния блок на болницата и да се прегледа. Това съобщи директорът на здравното заведение д-р Мима Димитрова.

Финансирането на кампанията е по Програмата за контрол на туберкулозата в България. Ще бъдат осигурени консумативи за изследвания - рентгенови филми, туберкулин за правенето на проби и др. 

Огнища на туберкулоза в сливенския квартал „Надежда" ще бъдат обследвани по време на кампанията, съобщи д-р Стефан Панайотов от фондация „Здравето на ромите". Контактните с болни от туберкулоза от четири ромски рода ще бъдат извозени до белодробната болница и изследвани.

87 са били новозаболелите от туберкулоза в област Сливен през 2008 година,срещу 85 през 2009 година. Заболеваемостта от туберкулоза за 2009 година е 45 на 100 000, болестността е 33,28 промила. Миналата година от „жълтата гостенка" в област Сливен са починали 2 души, а през 2008 г. - 9.