котка
котка / ThinkStock/Getty Images
Безплатна кастрация на кучета и котки ще се проведе от днес до 9 октомври включително в Сливен в бившата Ветеринарно медицинска служба на "Самуиловско шосе" в Сливен. Екип от висококвалифицирани ветеринарни лекари и ветеринарни Animal Spay Neuter International и техните партньори Romania Animal Rescue Inc са в града за провеждането на безплатна кампания по кастрация на домашни кучета и котки.

Висококвалифицирани млади лекари, които в хода на маратона понякога извършват и доста по-сложни операции от рутинната кастрация. Техниката на кастрация, позната в професионалните среди като keyhole surgery, е минимално инвазивна и неизискваща постоперативни грижи - особено подходяща за дворни животни и скитащите животни, които се освобождават отново на следващия ден. 

Операциите се финансират изцяло с дарения набирани в международен мащаб от благотворителната организация, изпрaщaщa лекaрския екип . Зa всякa кaмпaния към тях се присъединявaт  и  доброволци от Британската общност в областта както и Сири Хелене Идсти от 4Stray dogs Норвегия.  В тази кампания като доброволец пристига и Сузи Гофредо Морис от САЩ,  която е член на борда на директорите на RAR Inc Dba ASNI.

В кампанията до момента са регистрирани  220 животни, както домашни любимци, така и дворни кучета и котки. Това е пето гостуване на екипа като до момента в проведените 4 кампании са кастрирани 804 животни.  

 С кастрацията се предотвратяват различни заболявания както у женските така и в мъжките  животни и същевременно с това се предотвратява появата на нежелани поколения, много  от които се озовават на улицата.