Без увеличение на местните данъци и такси в Стралджа
Без увеличение на местните данъци и такси в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

Приходите в общинския бюджет за 2015 г. да нарастват с умерени стъпки планират финансистите на община Стралджа. Ръстът на собствените приходи ще се поддържа чрез активна работа по повишаване на тяхната събираемост. Ще се запази досегашната структура на дейности и бюджетни звена, без да се предлага разширяване на номенклатурата на услугите. Няма предложение за завишаване на местните данъци и такси. 2015 г. ще стартира с досегашните размери, определени с решение на Общинския съвет.

Макро рамката на проекта за бюджет 2015г. беше представена от кмета на общината Митко Андонов пред общински съветници, кметове и кметски наместници, представители на читалища, НПО, младежки и спортни организации, ръководители на учебни и социални заведения, граждани. Най-важният финансов документ не предвижда нарастване на индивидуалните работни заплати  и осигурителните плащания, което е в унисон с решенията на национално ниво.

В проекта за бюджет за местни дейности и дофинансиране на някои от делегираните от държавата дейности, предложението е приходите и разходите да бъдат в размер на 4 846 375 лв. Размерът им спрямо първоначалния бюджет за 2014г. нараства с 39%, а спрямо уточнения бюджет – със 7 %.

На този етап община Стралджа няма „орязване” на субсидиите. По отношение на разходите ще запази политиката за недопускане на просрочени задължения, съобщават от общинския пресцентър.

Приходите от републиканския бюджет за местни дейности са в размера определен в проекта за ЗДБРБ за 2015 г. Сумите за зимно поддържане нарастват с 4,4%, а целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 506 000 лв. През годината се предвижда да бъде предоставен вътрешен заем  за финансиране на проекти по оперативни програми  в размер на 100 000 лв. както и ползване от  фонд ФЛАГ.