Берекет и здраве пожелаха кукери в Блатец
Берекет и здраве пожелаха кукери в Блатец / Пресцентър община Сливен

Над 300 самодейци от 12 състава от Сливенския край се включиха в Маскарадни игри – Блатец 2012г. Началото на конкурсната програма даде кметът на селото Красимир Динев. Жури, с председател д-р Владимир Демирев, етнолог в Регионалния исторически музей, и членове Станка Иванова, хореограф в Ансамбъла за народни песни и танци Сливен, и Златка Урумова – представител на домакините от селото, оцениха участниците в две тематични категории - зимна и пролетна маскарадна обредност.

Организаторите връчват награди в размер на 1500 лева за най-точно възпроизвеждане на обред или фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и за изпълнение на обреден танц.

Празникът почетоха заместник-кметът Иван Славов, председателят на общинския съвет Соня Келеведжиева, председателят на постоянната комисия по култура и вероизповедания в общинския съвет Иван Петров, общински съветници, кметове на населени места в община Сливен, гости и жители на село Блатец.

За пети път село Блатец е домакин на игрите, които се провеждат всяка година на Сирни заговезни със смяна на домакинството - досега в селата Камен и Блатец.

Организатори са община Сливен, кметството и  читалище „Къньо Мераков – 1928” в село Блатец.