БЧК - Сливен работи по превенция на туберкулозата сред бежанци
БЧК - Сливен работи по превенция на туберкулозата сред бежанци / netinfo
БЧК – Сливен работи по превенция на туберкулозата сред бежанци
51746
БЧК – Сливен работи по превенция на туберкулозата сред бежанци
  • БЧК – Сливен работи по превенция на туберкулозата сред бежанци

Областната организация на БЧК - Сливен е работила по програма за превенция на туберкулозата сред бежанци и лица, търсещи убежище в страната. „Работи се на четири терена - Районния приемателен център в село Баня, град Нова Загора, тъй като една част от бежанците, след като напуснат приемателния център, временно се настаняват в града.

Третият терен е село Езеро, където се намира семейство иракчани, които трайно са се заселили там, и други места, при евентуално заселване и поява на бежанци и заселването им в други места на общината” – съобщи Моника Сярова - председател на Областния секретариат на червенокръстката организация.

При работата си специалистите първо са провеждали информационни срещи, на които бежанците получават информация какво е туберкулозата, рискови фактори, превенция, лечение. При проведените досега срещи са обхванати 36 мъже, 9 жени и 33 деца, предимно от Азия, където туберкулозата е широко разпространена. Открити са 11 съмнителни за туберкулоза, от които 6 са се оказали с латентна туберкулоза – двама от Грузия, по един от Иран и Афганистан и двама от Ирак. В момента на химиопрофилактика са останали само 4 от тях, тъй като останалите са получили статут и са напуснали страната.