/ ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3
"Заради авария на димов вентилатор на котела на ТЕЦ "Сливен" се наложило използването на стабилизиращо гориво - мазут," съобщи директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов по повод изпускания черен дим от основния комин в края на работния ден вчера.

Аварията е била отстранена за около 40 минути, с което е възстановена нормалната работа на централата и пречиствателните и съоръжения. Според Костов, аварията е можела да доведе до изгасването на котела и така града да остане без парно отопление.

"Върнати са веднага дежурните техници, които са установили проблема. Вентилаторът е бил включен и, минути след това, мазутът е бил угасен". Директорът на ТЕЦ-а заяви, че след възстановяването на работата на авариралото съоръжение не са променяли вида гориво. 

"Топлофикация работи изцяло с въглища". В случай на голяма авария Топлофикация разполага с резервен котел, увери Костов. "ТЕЦ-ът има резервни мощности, с които би могъл да поеме необходимост от електрически и топлинен товар". 

Той не се ангажира с прогнози какви ще бъдат сметките за отопление за февруари, но подчерта, че след въвеждането на топломерите разликата с миналия отоплителен сезон е 16% по-малко консумирана енергия.
БНР