Ас. Гагаузов: 2010-та бе трудна година
Ас. Гагаузов: 2010-та бе трудна година / Sofia Photo Agency

Сливен беше една от общините в най-неблагоприятно състояние от всяка една гледна точка през отминаващата 2010 г. Това заяви пред Дарик депутатът от БСП Асен Гагаузов при преглезда на изтичащата година. „Сливен беше един от градовете, който често се спрягаше заради скандали, най-вече по отношение на управляващите от общинската администрация и кмета. За мен най-сериозният проблем е, че вече една година не се работи по проекта по ИСПА в града, хората газят в кал и има още малко време, за да не се изгубят парите по ИСПА - над 100 млн. лв. Ако това стане, общината ни ще е една от малкото, които няма да са изпълнили обектите си, въпреки удължаването на срока с една година" - заяви Гагаузов.

Според него 2010-та е била една от най-трудните години от 2001 г. насам и в икономическо отношение, и по отношение събираемостта в бюджета, а от там и за всички социални и бюджетни сфери. В политическа план управляващите от ГЕРБ не са изпълнили ангажиментите си, с обяснението за лошото наследството от тройната коалиция и икономическата ситуация.

„Всеки трябва да си даде сметка дали това е истината, или трябва да добавим и липсата на всякаква управленска програма на това правителство. Трябва да се отбележи, че то е първото, което нямаше никаква приемственост с предишното, което им изгуби много време,  особено по отношение на европейските фондове" - обясни Асен Гагузов, според когото 2010 г. е била година на откриването на много обекти от министър председателя, които не са започнали ГЕРБ, а предишното правителство. Провеждането на процедурите и възлагането на  магистрала „Тракия" е положително, но недостатъчно.

"По наше време МРРБ работеше по около 500 обекта, сега се работи на магистрала „Тракия" и колегите се шегуват, че министерството е станало „министерство на магистрала „Тракия" - обобщи Асен Гагаузов, който добави, че тази зима ще бъде сериозно изпитание и ще покаже как вървят и настроенията на хората; през отминаващата година рейтингът на управляващите рязко е спаднал и постепенно всичко си идва на мястото и „мераците за 30-годишно и повече управление едва ли ще се състоят".