Археологическо лято 2012 г. стартира в началото на август
Археологическо лято 2012 г. стартира в началото на август / Дарик Сливен, архив

30 000 лева ще отдели Община Сливен за археологически разкопки през лятото на 2012 г. Предложението за финансирането ще бъде гласувано на сесия на Общинския съвет в края на месеца.

Разкопките ще започнат в началото на август, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Георги Кюпчуков. От музея са поискали от общината 120 000 лева, но поради кризата сумата, която се отделя е доста по-малка. Кюпчуков е получил уверения, че ако общината изпълни плана си за собствени приходи и има достатъчно средства, ще бъдат отпуснати още пари.

Археологическото лято, при което се разкопават тракийски могили на територията на община Сливен се провежда без прекъсване от 2007 г. насам, като началото постави екипът на покойния д-р Георги Китов заедно със специалисти от Регионалния исторически музей. И тази година разкопките ще се ръководят от археолога Диана Димитрова. Тя щ пристигне в Сливен в края на юли, за да направи оглед на една могила в източния район на община Сливен, където ще се проведат разкопките.