Антиките, открити край Сливен, са от II в. пр. Христа
Антиките, открити край Сливен, са от II в. пр. Христа / netinfo

8,5 гр. златен мъжки пръстен с тигрово око, глинена лампа, дървено сандъче с украса от слонова кост, украшения за коса и костни игли са разкрили в знатен гроб от втората половина на II в. пр. Христа археолозите от експедиция ТЕМП с ръководител Диана Димитрова на "Попова могила" край сливенското село Трапоклово. 

В едностъпална яма е имало клада, в средата й са открити недогорели човешки кости, а гробните дарове са били положени по стъпалата, разказа Диана Димитрова. Върху северното стъпало е бил открит отпечатък от дървеното сандъче, в което са намерени дамски обувки, тип мокасини. Археолозите предполагат, че са дамски, защото са малък размер - 34- 35 номер. Обувките имат запазени  кожени части и плат върху тях. Запазени са и цветовете. Сред гробните дарове се открояват и златна лунула и две златни мъниста от огърлица. Те не са изгорели, а са поставени след извършване на изгарянето, поясни Димитрова. По думите й украшенията са носени от мъже и не може да се каже, че гробът е женски. Предстои да бъда уточнено защо са били там дамските обувки.

Намерени са още 8-9 счупени глинени панички, един стъклен лакримарий и много обгорели фрагменти от бронзови предмети. Откритите предмети са вече собственост на Регионален исторически музей - Сливен, потвърди Диана Димитрова. Археолозите са открили още ритуална площадка, в която са се извършвали помени. Интересно е, че след ритуала се трошат съдовете и се заравят остатъците от изяденото жертвено животно. Работата по тази площадка продължава. Предстои разкопаване на ивици в източната и западна част на могилата.