Ансамбъл „Въжички-Стралджа удостоен с награда на ЮНЕСКО
Ансамбъл „Въжички-Стралджа удостоен с награда на ЮНЕСКО / netinfo

С диплом на Фондация „Национална секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства" към ЮНЕСКО е удостоен Ансамбъл „Въжички"-Стралджа. Документът е връчен от Националната секция на престижната организация по време на Десетата Национална среща. Според подписания от председателя на организацията Емил Павлов документ, ансамбъл „Въжички" има одобрението на специалистите и получава правото за участие в международни фолклорни фестивали.

Проверката е на база участието на ансамбъла в първия етап на националния преглед  на фолклорните ансамбли. Вторият ще се проведе в периода март-август 2010 г. и неговите цели са израстване на съставите в художествено и творческо отношение, преглед на новия репертоар, обогатяване на концертната дейност и представяне на художествените постижения.

Ансамбъл "Въжички" ще подготви блок програма от половин час като репертоара ще засегне две етнографски области. И ще бъде различен от този, който представи на първия етап.

Участниците ще се оценяват от седемчленно жури, всички членове на Националната секция на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.