Актьори демострираха в пърформанс срещу трафика на хора
Актьори демострираха в пърформанс срещу трафика на хора / netinfo

Актьори от  младата сливенска театрална трупа построиха в центъра на Сливен инсталация на художника Йордан Парушев

в пърформанс, посветен на борбата с трафика на хора. „Строители" на инсталацията пред сградата на Дома на техниката бяха участници в премиерния спектакъл „Гръм и плясък" на Сливенския драматичен театър, ръководени от актьора  от Народния театър и „Господари на ефира"  Валентин Танев, чиято кариера тръгна от сцената на Сливенския театър. Танев смята, че артистът като публична личност е длъжен да има гражданска позиция и за това се е наел да влезе в ролята на обществен застъпник срещу износа на нежна плът.

Произведението представляваше надпис „Човекът не стока"

, оформен от кубове с млади чернобели женски лица, които актьорите редяха

 

под звуците на популярни тематични парчета. На някои от женските ликове освен малки имена бяха поставени печати Made in Bulgaria.

 

 

Театралите изтъкнаха на събитието, че поне 100 сутеньори от Сливен са известни на полицията и припомниха начините на вербуване за проституция, както и това, че образът на сутеньора е претърпял развитие и той се явява под маската на приятел, роднина или услужлив съсед.

Бе изтъкната и опасността от ползването на услугите на нелицензирани туроператорски фирми.

Сливенският драматичен театър в тазгодишния си Есенен театрален салон иска да изпробва силата на изкуството в подкрепа на превенцията на трафика. Мотото на театралния фест „Не на трафика на хора! Човекът не е стока!" изразява обществената чувствителност към тревожната за Сливен и България тема.