Ако борбата в Сливен беше честна, БСП щеше да е първа политическа сила
Ако борбата в Сливен беше честна, БСП щеше да е първа политическа сила / Предизборен щаб

Ако борбата в Сливен беше честна, БСП нямаше да има проблем да победи още на първи тур. Изборите бяха белязани от нарушения, от безогледна употреба на държавния ресурс, агитация в училища и учреждения. Това отчетоха от щаба на БСП на пресконференция днес. Те отчетоха, че има данни за държавни служители, притискани да гласуват в полза на ГЕРБ, за плащане на транспорта на студенти от Сливен, за да гласуват на първия тур.

За балотажа всички избрани общински съветници от партията ще влязат като членове на секционните избирателни комисии, в които са констатирани най-много нарушения. Ще има и допълнителни обучения на наблюдатели и застъпници. Ще се иска и ръчно преброяване на бюлетините.

„И аз съм бил министър, но не съм си позволил да строявам служителите да се явяват на мероприятия, нито да гласуват за моята партия под заплаха ако не го направят да ги уволня. В това отношение колежката от Сливен играе много „хард", посочи областният председател на БСП Асен Гагаузов. По думите му Сливен е един от малкото градове, в които и социолозите не са познали изборните резултати. „И най-лошите прогнози даваха предимство на Кольо Милев. Всички усилия на ГЕРБ бяха хвърлени в този областен център, в който БСП има най-голям шанс да спечели. ГЕРБ канят кметовете на Бургас и на Стара Загора да им привнасят авторитет.Това трябва да е сигнал за мислещите хора в общината". „Като министър аз направих за 2 месеца пътя от Градец до входа на Сливен, а сега никой не пита защо 50 метра републикански път до Карандила не се ремонтира вече една година", каза Гагаузов.

„Най-добрата кампания е добре свършената работа и вярвам, че ще бъда избран отново. Търся подкрепата на трезвомислещите хора, които няма да се подадат на манипулации. В Сливен нямаше състезание на политики и идеи. Опонентът ми и днес отсъства от дебат. Просто имаше един поход за овладяването на всички области от ГЕРБ, на който ние дадохме отпор", каза кандидатът Кольо Милев. Понесох спокойно ударите под кръста и обидите, защото нищо от обвиненята срещу мен не е вярно.

„По-мръсни избори не е имало. Показаха ни как безнаказано може да се отиде в училище за политическа агитация, как законът не важи за тях. Страхът завладява общините. Да се запитаме дали Мелинвест не иска да монополизира и общинските земи", заяви и народният представител от БСП Таско Ерменков.

На въпрос дали ДПС ще подкрепи Кольо Милев, областният лидер Гагаузов каза, че хора от ДПС му заявили: „Кольо Милев нищо не ми е дал, така че няма да го подкрепим".

Резултати

БСП има най-добър резултат в национален план сред организациите в областните градове, каза председателят Атанас Делибалтов. 11 общински съветници от БСП влизат в новия Общински съвет. От 41 села, в които се проведоха преки избори за кмет, на първи тур БСП е първа политическа сила и има 12 избрани кметове. 15 от кандидатите й отиват на балотаж, в 9 от селата с ГЕРБ. БСП обжалва избора на кмета на Гавраилово. „При първоначалро обявен балотаж се вадят бюлетини от предварително обявените за недействителни и така с 2 гласа кандидатът на ГЕРБ се обявява за избран на първи тур", каза Деян Дечев, избран за общински съветник.

Купуването и продаването на гласове е престъпление