Акция  „Сигурни пътища”
Акция „Сигурни пътища” / Дарик Враца, Архив

24-часова специализирана операция по контрол над скоростта под наименованието „Сигурни пътища” ще се проведе за времето от 10.00 часа на 29 октомври до 10.00 часа на 30-ти на територията на цялата страна. Операцията е по линия на TISPOL и в нея участват всички страни членки а ЕС.

От анализа на ГД “Охранителна полиция“ става ясно, че голям дял от тежките пътни инциденти със загинали и ранени на пътя се дължи на превишената или несъобразената с пътните условия скорост.  Подобна е ситуацията и в останалите държави от Европейския съюз.

Статистиката за регистрираните пътни произшествия за деветмесечието на 2014 година на територията ОДМВР-Сливен показва, че значително повече жертви има в участъците, които предполагат по-висока скорост.

От началото на годината до сега в областта са регистрирани 755 катастрофи, 141 от тях тежки с 11 убити и 204 ранени. Само за град Сливен тежките ПТП са 91 с 138 ранени и 7 убити. 220 пътни произшествия са станали поради несъобразена скорост с 4 жертви и 87 ранени, информират от полицията в Сливен.

Контролът на територията на област Сливен по операция „Сигурни пътища” ще се осъществява в населените места Сливен, Нова Загора,Котел и Твърдица, по главни пътища- І-6 , ІІ-66, ІІ-53 и І-, кКакто и в районите на селата Трапоклово, Горно Александрово, Мокрен, Градец, Сборище и град Шивачево.

От ОД на МВР Сливен припомнят, че от 17 октомври на електронен адрес-  safetyroads@mvr.bg гражданите могат да подават  предложения за местата за извършване на контрол на скоростта. Събраната информация ще бъде анализирана от териториалните структури на Пътна полиция и такива места ще бъдат включвани като точки за контрол.