Акция „Да пазим живота на децата на пътя
Акция „Да пазим живота на децата на пътя / Дарик Кюстендил

От областната дирекция на МВР-Ямбол информират за старта на ежегодната полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!", която ще продължи до 31 август. В периода до 30 юни ще се провеждат специализирани полицейски операции в дните, в които са планирани ученически празненства за края на учебната година.

Планирани са съвместни действия с Регионалния инспекторат по образование и училищните ръководства, както и с органите на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", за обезпечаване сигурността на децата, които ще участват в организирани екскурзии в края на учебната година и през летните месеци. Създадена е организация за извършване на инструктажи на водачите и проверки за осигуряване на безопасно движение.

Периодично, през цялото лято, ще се провеждат специализирани полицейски операции, насочени към неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на различни превозни средства.

В подкрепа на необходимостта от засилените мерки за сигурност от Областната дирекция на МВР припомнят, че на територията на област Ямбол от 1 януари до 15 юни 2016г. са регистрирани общо 158 пътнотранспортни произшествия, от тях 23 тежки произшествия с шест жертви и 28 ранени. В този отчетен период при пътнотранспортни произшествия, настъпили в областта са били ранени 4 деца / едно като пешеходец и три като пътници в автомобил/.

За периода от 1 януари до 31 май от служителите, на които са възложени дейности по контрол на пътното движение, са констатирани 5781 нарушения на правилата за движение, като са съставени са 1035 акта и 4583 фиша.

Установени са 173 неправоспособни водачи и 76 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол, като от тях 30 са водачите управлявали МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила.  2010 са наложените санкции за превишена скорост. Констатирани са и 7 случая на отнемане на предимство на пешеходци.