9 ноември е обявен за Ден на национален траур в памет на патриарх Максим
9 ноември е обявен за Ден на национален траур в памет на патриарх Максим / Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

 

На редовното си заседание Министерският съвет определи 9 ноември, петък, за Ден на национален траур, в който държавата ще почете паметта на патриарх Максим.

На 9 ноември са опелото и погребението на патриарх Максим. Това решение беше съобщено от главния секретар на Синода епископ Наум.

По волята на патриарх Максим погребението му ще бъде в Троянския манастир и ще започне в 15.30 часа на 9 ноември. Поклонението ще бъде на 8 ноември в столичния катедрален храм "Света Неделя", където от 8.00 часа ще бъде отслужена заупокойна Света литургия от Пловдивския митрополит Николай, а от 10.30 часа ще бъде опелото на патриарх Максим.

7 ноември е обявен за ден на траур в родното село на патриарх Максим Орешак.

В събота ще има заседание на Светия синод, на което се очаква да бъде избран наместник-председател на Българската православна църква, съобщи за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията "Вероизповедания" на Министерския съвет. Той уточни, че заседанието ще се ръководи от Великотърновския митрополит Григорий, като най-старшия член на намаления състав на Светия синод. 

Според устава на БПЦ до седем дни от кончината на патриарх Максим трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод, който трябва до четири месеца да организира избирането на нов патриарх.

По повод на коментарите дали е възможна промяна на устава на БПЦ, за да може и Пловдивският митрополит Николай да участва в избор на нов патриарх, тъй като е на 43 години, а се изисква митрополитите да са навършили 50 години, Велинов каза, че е "възможно да има вратички за промяна на устава, но дали ще бъде направена тази промяна, не мога да отговоря". Такава промяна в устава може да се направи на църковен събор или чрез синодална наредба, предположи директорът на дирекцията "Вероизповедания".

Патриарх Максим почина във вторник в болницата "Лозенец" в София на 98 години. Негово светейшество ръководи Българската православна църква 41 години.

Всяка година на 15 август, когато се отбелязва празникът Голяма Богородица, той идваше в Троянския манастир, за да даде своята благословия на миряните.