86 пенсионери искат да почиват на море или планина
86 пенсионери искат да почиват на море или планина / netinfo

86 заявления по Национална програма „Осигуряване на възможности за активно стареене, пълноценно участие на пенсионерите в социалния живот и превенция на тяхното социално изключване” са подадени Регионалната дирекция за социално подпомагане – Сливен. Това съобщи за Дарик Даниела Савова експерт в дирекцията.

63-ма пенсионери от Сливен, 1 от Котел, 12 от Нова Загора и 10 Твърдица ще могат чрез програмата за изкарат ваканция на българските черноморски и планински курорти. 

Програмата е стартирала на 26 февруари с решение на Министерски съвет. Обхватът на лицата, които ще участват в програмата за 2009 г. е 15 000 пенсионери над 65-годишна възраст. Общият размер на финансирането на програмата е до 6 500 000 лв., то се осъществява посредством фонд „Социално подпомагане”.

Срокът за действие на програмата е до 2011 г., годишно тя обхваща шестмесечен период /от март до май и от септември до ноември/. Одобрените пенсионери ще могат да се възползват от 10-дневна почивка на стойност 400 лв. Разходите за транспорт, туристически такси и застраховки обаче са за сметка на включените в програмата лица.

„Квотата за област Сливен ще бъде обявена от Агенцията за социално подпомагане, на базата на подадените заявления”, допълни Савова.