7 трудови договори сключени след проверки
7 трудови договори сключени след проверки / netinfo

22 проверки срещу „сивата икономика" са извършени от Дирекция „Инспекция по труда" Сливен за периода от 30 юли до 4 август. Проверките са за законосъобразността при възникване на трудовите правоотношения на работниците и служителите и са били на територията на областите Сливен и Ямбол.

Констатирани са общо 43 нарушения по трудовото законодателство, като голяма част от тях се отнасят за работното време и заплащането на труда. Установени са 7 случая на нарушения, когато работодателят не е предоставил на работника или служителя преди постъпването му на работа екземпляр от сключен трудов договор, подписан от двете страни, и копие от уведомление, заверено в териториалната дирекция на Националната агенция по приходите.

Работодателят няма право да допуска до работа работника или служителя, преди да му предостави необходимите документи. За констатираните нарушения са дадени 37 задължителни за изпълнение предписания на работодателите. Съставени са 8акта. Като резултат са сключени 7 трудови договора.По време на проверките са констатирани и нарушения и по безопасността. Част от реализираните проверки са осъществени съвместно с представители на ТД на НАП и ОД на МВР.

Дирекция „Инспекция по труда” Сливен е подала сигнал до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за случая, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.