7 случая с вируса А(H1N1) в Ямбол
7 случая с вируса А(H1N1) в Ямбол / netinfo

Седем са регистрираните и доказани случаи с вируса А(H1N1) в Ямбол, съобщиха от РИОКОЗ. Като първият от случаите е от месец юли 2009 г. За тях вече не е необходимо лабораторно доказване на типа грип, а само по клинична картина.

Задължителен е седем дневен период на лечение. Грипът протича в лека и средно-тежка форма. Важно е да се потърси навременна лекарска помощ. На територията на областта има достатъчно ефективни антивирусни препарати, информират от здравната инспекция.

Според епидемиолозите налице е циркулация на вируса и прогнозата е за увеличаване на заболелите. Пикът на разпространение на вируса на грип се очаква след около месец, месец и половина.  

Прекратени от днес са учебните занятия в ямболските училища - Математическа гимназия, гимназия „Васил Левски", ОУ"Христо Смирненски" и  ГПЧЕ „Васил Карагьозов".

В областта епидемия от сезонния грип не е обявена. Нивото на заболеваемост е под нивото, при което се обявява грипна епидемия. Регионалният щаб за борба с Грипа и острите респираторни заболявания отново ще заседава в понеделник, заяви пред Дарик началникът на РИОКОЗ д-р Рени Тотева.