7 подрастващи са били настанени в интернат през 2010 г. в Ямбол
7 подрастващи са били настанени в интернат през 2010 г. в Ямбол / Дарик Сливен, архив

98 възпитателни дела са образували и разгледали през 2010 г. състави към Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ при община Ямбол. По заявления на РУ на МВР са образувани 50 дела. По преписки на прокуратурата са били образувани и разгледани 44 възпитателни дела, като най-голям е броят на делата, образувани за извършени кражби на чуждо имущество - общо 30, от които 9 - взломни.

Четири са възпитателните дела образувани по сигнал на граждани и длъжностни лица. С наложени възпитателни мерки през отчетния период са били 127 деца, от които - 9 момичета. Преобладават противоправните деяния, чиито извършители са във възрастовата граница 14-18 години - 90 /от тях 4 момичета/ срещу 37 /5 - момичета/ от възрастовия диапазон 8-13 години.

През изминалата година най-често е определяна мярката „предупреждение" - 68 пъти. Тя е и най-леката, предвидена от Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.   

Възпитателната мярка „поставяне под възпитателен надзор на родителите" е била наложена 37 пъти. В 23 от случаите се е стигнало до поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател. Спрямо 13 подрастващи е приложена мярката -„задължаване да участва в консултации за преодоляване на отклоненията в поведението". Други 11 са с предупреждение за настаняване във Възпитателно училище интернат.

През 2010 година МКБППМН е наложила възпитателна мярка „настаняване във ВУИ" на 7 подрастващи.