7 години затвор за убийство от преди 8 години
7 години затвор за убийство от преди 8 години / netinfo

7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим получи 38 годишния Мустафа Мехмедов Гедиков за това, че на 3 октомври 2000 г. умишлено умъртвил работодателя си Асен Емилов Калев. От срока на наказанието ще бъде приспаднат предварителния арест и престоя в Старозагорския затвор от момента на ареста на 17 февруари. Сливенският окръжен съд постанови присъдата в условията на бързо съдебно следствие, след като обвиняемият се призна за виновен.

Гедиков бе осъден да заплати на близките на жертвата общо 120 хиляди лева за неимуществени вреди и 1 500 лева адвокатски хонорар, както и 1 267 лева по сметката на Сливенски окръжен съд плюс държавна такса. Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд Бургас в 15- дневен срок.

Три години след деянието убиецът продължил да работи като шофьор във фирмата на близките на убития и дори с ходил с тях по врачки и накрая ги поканил на сватбата си, освен това се е постарал да почисти кръвта от разбития череп на Кралев. Това са утежняващи вината обстоятелства, освен това не са изяснени всички обстоятелства, заяви адвокатът на близките на жертвата Станислав Лефтеров.

Прокурорът по делото пледираше 8 години лишаване от свобода, защото Мустафа Гедиков се чувствал преследван от работодателя си, който бил с хомосексуални наклонности и нямал възможност да погледне нито мъж, нито жена, заради ревността му. Бил кротък и изпълнителен човек и се държал прилично в ареста и после в затвора.

„Имах сексуално и физическо насилие от страна на работодателя ми, особено в пияно състояние, заплахи с нож и опипвания”, заяви пред съда убиецът.

Убийството е извършено в местността „Кадийска чешма”, край землището на котленското село Тича на 5 километра северно от Котел. Мустафа блъснал Асен, а той паднал на земята и си ударил главата в бордюр. След това извършителят го хванал и продължил да блъска главата му в земята. Експертизата е установила множество счупвания на черепа. И двамата са от Търговище. В нощта на убийството те се прибирали от София , когато Кралев се опитал да убеди убиеца си да скочат до Пловдив до неговия приятел Пешо, също хомосексуалист.

Убийството е разкрито през февруари тази година. Мустафа Гедиков признал за деянието си по време на разпит в полицията в Търговище.

През месец декември 2000 г. в РПУ-Котел е получена информация за открити човешки череп и кости в местността „ Кадийска чешма”, намираща се на пет километра северно от град Котел. Останките са намерени от случайно минаващ през района свинар, който работел в землището на село Тича.

Наказателното производство било спряно през юни 2001 година поради неразкриване на убиеца и неустановената самоличност на жертвата.

В началото на тази година обаче делото е възобновено. По време на разпит при оперативен полицейски служител в Търговище, Мустафа Гедиков признава за извършеното от него престъпление. Срещу него е образувано обвинение за убийство, взета е мярка за неотклонение „задържане под стража”. Според източници на Дарик са извършени ДНК и съдебно-медицински експертизи, включително зъбен статус. Чрез тях се установява, че е възможно изследваният череп да принадлежи на обявения за общодържавно издирване през октомври 2 000 г. 53-годишен Асен Кралев от Търговище.