604 помощи за първокласници до края на август, молбите се приемат до края на септември
604 помощи за първокласници до края на август, молбите се приемат до края на септември / Дарик Сливен, архив

22 014 семейни помощи са били отпуснати в област Сливен през месец август. Най-голям дял от тях са месечните помощи за деца – 18 886. Отпуснати са 132 еднократни помощи при бременност, 233 еднократни помощи при раждане на дете, 4 помощи за отглеждане на близнаци и 1 485 помощи за отглеждане на дете до 1 година. От Регионалната дирекция за социално подпомагане добавят също, че са отпуснати 656 месечни добавки за отглеждане на дете с трайно увреждане и 604 еднократни помощи за първокласници.

До края на септември продължава приема на молби-декларации за отпускане на еднократната целева помощ за първокласници. „Допуска се по-късно подаване на молбата само в случаите, когато децата са отложени от занятия с протокол на лекарска комисия. В този случай срокът е шест месеца от началото на учебната година” – обясни главният експерт в Регионалната дирекция Даниела Савова.

Във връзка с началото на учебната година от Социално подпомагане в Сливен напомнят на родителите, които получават месечни помощи за деца, че трябва да представят до 31 октомври удостоверение от учебното заведение, че детето е записано като ученик за новата учебна година. След тази дата семейните помощи на децата, за които не е предоставено удостоверение, ще бъдат спрени.