57-годишен миньор загина в първия си работен ден
57-годишен миньор загина в първия си работен ден / netinfo

57-годишен миньор загина след отравяне с газ в първия си работен ден в твърдишкия рудник „Боян дол”, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал вчера следобед.

Починалият мъж – Иван К. от Твърдица, е бил приет на работа в Мина „Балкан 2000” АД с трудов договор от 30.10.2007 г., уточни Здравко Пехливанов - директор на Областна дирекция „Инспекция по труда” в Сливен.

 Вчера е бил първият му работен ден и, преди да влезе в мината, с него са проведени всички видове инструктажи. Мъжът влязъл в мината заедно със завеждащ смяната, за да бъде запознат с рудника, с работните места и аварийните изходи. При обхода бил оставен за малко сам, докато завеждащият смяната проверявал едно от работните места в мината, встрани от основната галерия, където работели двама миньори. Иван тръгнал след него, но подминал работното място, попаднал на непроветрена част от мината и починал от отравяне с газ метан, уточни Пехливанов.

Служители на Инспекцията и полицаи са проверили мястото на злополуката. Назначени са аутопсия и съдебно-медицински експертизи.

Работата по разследване на случая продължава